De meest gestelde vragen over de morning-afterpil

Als je onveilige seks gehad hebt dan zit je vaak met heel veel vragen. Vragen waar je graag anoniem antwoord op wilt hebben. Bij de meest gestelde vragen proberen we op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Zodat je meer zekerheid hebt over het gebruik van de morning-afterpil.

Ik heb onveilige seks gehad, welke morning-afterpil kan ik het beste slikken?

Als je binnen 24 uur nog aan medicijnen kunt komen dan is het slim om Norlevo te bestellen. Norlevo geeft een risico van 5% bij een inname binnen 24 uur. Wil je nog meer zekerheid? Dan kan je het beste kiezen voor Ellaone. Ellaone kan zelfs nog na 24 uur worden ingenomen tot maximaal 120 uur. Slechts 2% van de vrouwen blijkt achteraf zwanger te zijn na het gebruik van Ellaone.

Moet ik eerst langs de huisarts voor een morning-afterpil?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk het risico tot een ongewenste zwangerschap verkleinen. Het is hierdoor belangrijk om zo snel mogelijk Norlevo of Ellaone te slikken. Om dit zo snel mogelijk te maken is het vanaf 2005 mogelijk om de morning-afterpil zonder recept aan te schaffen. Hierdoor kan je snel beginnen met de inname en het voorkomen van de ongewenste zwangerschap.

Voorkomt een morning-afterpil een SOA?

Ten onrechte denken veel mensen dat een morning-afterpil een SOA voorkomt. De morning-afterpil wordt alleen gebruikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Dit doet de medicijnen door een ovulatie te voorkomen. Een ovulatie voorkomen zorgt ervoor dat je niet ongewenst zwanger raakt. Maar het zorgt er helaas wel voor dat je nog steeds het risico loopt op een SOA. Doe dus altijd een SOA test als je onveilige seks gehad hebt.

Pleeg ik een abortus met een morning-afterpil?

Ten onrechte denken heel veel vrouwen dat de morning-afterpil slikken hetzelfde is als een abortus plegen. Bij een abortus wordt een miskraam opgewekt of wordt een zwangerschap beeindigd. Als je de morning-afterpil slikt ben je in theorie nog niet zwanger. Door de pil te slikken voorkom je alleen een bevruchting. Dit wordt gedaan door een hormoon in te brengen die een ovulatie voorkomt. Doordat er geen eitje is om te bevruchten raak je ook niet zwanger. De werking is hierdoor bijna hetzelfde als de anticonceptie pil.

Hoe groot is de kans op een zwangerschap met Ellaone?

Ellaone is één van de duurdere morning-afterpillen. Dit komt doordat de pillen een stuk zwaarder zijn. Het risico op een ongewenste zwangerschap met Ellaone is een stuk lager. Daarbij kan je de pillen ook nog eens binnen 120 uur innemen in plaats van binnen 24 uur. Bij 2 op de 100 vrouwen met Ellaone ontstond als nog een zwangerschap. De kans op een zwangerschap met Ellaone is dus slechts 2%.

Word ik onvruchtbaar na het gebruik van een morning-afterpil?

Een morning-afterpil wordt gezien als een grote hormoonbom. Door je lichaam zoveel hormonen te geven zou je onvruchtbaar kunnen raken. Dit is gelukkig een broodje aap verhaal en hier is niets van waar. Je kunt gewoon zwanger waken na het gebruik van de medicijnen. Het is wel belangrijk dat je de pillen niet als anticonceptie gaat gebruiken. Het effect bij langdurig gebruik is namelijk niet bekend. Het wordt dan ook aangeraden om de pillen slechts één keer per menstruatie te gebruiken. Maar vooral om de pillen als noodpil te gebruiken.

Heb ik meerdere pillen nodig als ik onveilige seks gehad hebt?

De morning-afterpil wordt per stuk verkocht. De reden dat de pillen per stuk verkocht worden is dat ze best prijzig zijn en je er slechts één nodig hebt. Het is wel belangrijk om na het slikken van de morning-afterpil direct te beginnen met veilige seks. Het kan namelijk dat je na een tweede keer onveilige seks als nog zwanger raakt. Gebruik dus altijd een condoom en gebruik de pil alleen in noodgevallen.

Kan ik last krijgen van bijwerkingen door de medicijnen?

Ieder medicijn levert bijwerkingen op en dus ook de morning-afterpil. De bijwerkingen kunnen per persoon verschillen van hoofdpijn tot misselijkheid. De bijwerkingen zijn bij iedere pil weer anders en het is dus belangrijk om de bijsluiter te lezen. Mocht je door de misselijkheid binnen 3 uur na inname moeten braken dan is het belangrijk om nog een pil in te nemen. De kans dat de pillen niet werken is nu namelijk groot.

Wanneer blijk ik als nog zwanger te zijn?

Het kan voorkomen dat je eerder of later ongesteld wordt. Dit is een bijwerking van de morning-afterpil. Het wordt aangeraden om minimaal 7 dagen te wachten na je eerste menstruatie dag met het doen van een zwangerschapstest. Blijk je niet zwanger te zijn en wordt je nog niet ongesteld dan kan je het beste contact opnemen met de huisarts.

Klik hier om de morning-afterpil nu discreet, veilig en anoniem te bestellen!